Blog

Το πρόγραμμα του φετινού Comic-N-Play

Πλούσιο θα είναι και το φετινό πρόγραμμα της 14ης εκθέσεως του comic-n-play με τίτλο «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ»!

 Πιο συγκεκριμένα:

Το εκθεσιακό κομμάτι της διοργάνωσης, όπως και τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α). Φέτος, θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα έργα περισσοτέρων από 45 Ελλήνων δημιουργών κόμικς– ερασιτεχνών, πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και επαγγελματιών- τα οποία θα περιλαμβάνονται και στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, την επιμέλεια και διάθεση του οποίου έχει αναλάβει για μία ακόμη χρονιά η μη κερδοσκοπική εκδοτική εταιρία Ένατη Διάσταση. Tα έσοδα από τις πωλήσεις του καταλόγου θα διατεθούν  εξ’ ολοκλήρου για την ενίσχυση της φετινής διοργάνωσης.

Από το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου (ωράριο λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 22.00 μ.μ.) θα λειτουργεί bazaar εκδοτικών οίκων και εξειδικευμένων στα κόμικς καταστημάτων, με ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προσφορές και ευκαιρίες για τους επισκέπτες. Στο φετινό bazaar συμμετέχουν οι εκδόσεις Jemma Press, Web Comics, Ένατη Διάσταση και Add Art καθώς και η Λέσχη Φίλων Κόμικς, αλλά και τα εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία ΠρωτοπορίαComicstrip και Cosmic Realms. Τα καταστήματα Αnime House, E-Fantasy και Οtakustore.gr θα συμμετέχουν επίσης με επιλεγμένα συλλεκτικά είδη, περιοδικά και είδη δώρων από τον χώρο των comics.

Η φετινή διοργάνωση θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει διακεκριμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις. Πιο αναλυτικά:

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
20.00 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
David Prudhomme (Γαλλία)
Πέτρος Χριστούλιας (Ελλάδα)
Με αφορμή την επανέκδοση στη χώρα μας του βραβευμένου άλμπουμ Ρεμπέτικο: Το Κακό Βοτάνι (εκδόσεις Γνώση και τα βιβλιοπωλεία Πρωτοπορία) του David Prudhomme και τη βράβευση του άλμπουμ Γυρνώ σαν Νυχτερίδα (εκδόσεις Jemma Press) του Πέτρου Χριστούλια, οι δύο δημιουργοί θα μιλήσουν για το ρεμπέτικο και την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1930 και τον τρόπο με τον οποίο αυτά προσεγγίστηκαν στα κόμικς τους. 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου
18.30 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Μarko (Γαλλία)
Τάσος Ζαφειριάδης (Ελλάδα)
Πέτρος Χριστούλιας (Ελλάδα)
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο αυτός προσεγγίστηκε στα κόμικς τους, ο Marko θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την τριλογία του με τίτλο Les Godillots (εκδόσεις Bamboo), ενώ οι Πέτρος Χριστούλιας και Τάσος Ζαφειριάδης θα μιλήσουν για το άλμπουμ τους Χαρακώματα – Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας (εκδόσεις Jemma Press). Συντονίζει ο Πέτρος Μαρτινίδης (συγγραφέας, αρθογράφος, καθηγητής τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.)

19.45 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Aβραάμ Κάουα (Ελλάδα)
Βαγγέλης Ματζίρης (Ελλάδα)
Ο συγγραφέας Αβραάμ Κάουα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης το graphic novel Δημοκρατία (εκδόσεις Ίκαρος) που δημιούργησε με τους Αλέκο Παπαδάτο και Annie Di Donna και το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της νέας δουλειάς που συνυπογράφει με τον εικονογράφο Βαγγέλη Ματζίρη, με τίτλο Übermensch (εκδόσεις Jemma Press). Συντονίζει ο Πάνος Κρητικός (φιλόλογος, εκδότης).

21.30 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Σταύρος Κιουτσιούκης (Ελλάδα)
Με αφορμή τη δεκαετή εκδοτική παρουσία του παράξενου «ήρωα» του Σταύρου Κιουτσιούκη, ο δημιουργός θα παρουσιάσει το νέο του μίνι άλμπουμ με τίτλο Yellow Boy 4: To κουρέλι τραγουδάει ακόμα (εκδόσεις Ένατη Διάσταση ). Συντονίζει ο Nίκος Δαλαμπύρας (φιλόλογος, εκδότης).
Θα ακολουθήσει party της εκδοτικής και του δημιουργού στο Wonder Wall – Τhe Roof’n’Roll Hall, Cafe-Bar Restaurant, Αιγύπτου 16Α, Λαδάδικα
 
Κυριακή 29 Νοεμβρίου
Stef. (Eλλάδα)
Η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ με τις περιπέτειες του gay zombie Mισέλ με τίτλο “OMG, ZOMBIE! #2″ φέρνει στην Θεσσαλονίκη ορδές απο νεκροζώντανους αναγνώστες της εκδοτικής Webcomics. Συντονίζει ο Νίκος Καμπουρόπουλος (εκδότης).

19.30 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Εlettra Stamboulis (Ιταλία)
Angelo Mennillo (Ιταλία)
Στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου τους, οι δυο δημιουργοί θα μιλήσουν για το άλμπουμ τους Μικρή Ιερουσαλήμ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Jemma Press. Συντονίζουν οι Γιάννης Μιχαηλίδης (φιλόλογος, αρθογράφος) και η Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου (πρόεδρος τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.), που επιμελήθηκαν της μεταφοράς του κειμένου στην ελληνική γλώσσα.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί μια σειρά προβολών, ομιλιών, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων με θέματα για όλες τις ηλικίες. Αναλυτικότερα:

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
18.00 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Oμιλία με Θέμα: Εισαγωγή στον χαώδη κόσμο των αμερικάνικων comics.
Ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, βιντεοκριτικός του καναλιού Koi Play, αρχισυντάκτης της σελίδας NintendoNext και κριτικός παιχνιδιών (Cowboy.TV, Alienware Arena κλπ.) θα δόσει οδηγίες για το πως κάποιος να αρχίσει το ταξίδι του στον μαγευτικό κόσμο των Αμερικάνικων Comics με συμβουλές, παραδείγματα και οδηγίες, καθώς υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι, εκατοντάδες χαρακτήρες και υπερβολικά μπερδεμένα σενάρια.

19.15 μ.μ. – Αίθουσα Νehama
•  David Prudhomme (Γαλλία)
O βραβευμένος  δημιουργός θα παρουσιάσει σε νέους δημιουργούς comics ορισμένα από τα μυστικά της τέχνης του.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου
15.00 μ.μ. – Αίθουσα 22
• Βαγγέλης Ματζίρης
Εργαστήριο: Γλυπτική Μινιατούρας
Ο δημιουργός comics και διευθύνων του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Comink Βαγγέλης Ματζίρης, θα παρουσιάσει τις τεχνικές γλυπτικής φιγούρας με την χρήση συνθετικού πηλού (Νext Gen), με την υποστήριξη του καταστήματος εμπορίας ειδών χόμπυ και μοντελισμού Art Time.

16.00 μ.μ. – Αίθουσα 19
• Αλέξανδρος Παπαγιάγκου
Εργαστήριο: Meeting Manga
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα γνωρίσουν τι είναι το Manga και θα έρθουν σε μία σύντομη επαφή με την ιστορία του. Θα εξοικειωθούν με τα είδη και τις υποκατηγορίες του Manga, τα διακριτικά χαρακτηριστικά τους και θα έρθουν τέλος σε επαφή με την δημιουργική διαδικασία ενός δημιουργού Manga (Mangaka), από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την σχεδίαση και την γνωριμία με τα υλικά που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές.

17.00 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Wilfried Ploderer (Αυστρία)
O αυστριακός καλλιτέχνης του φωτορεαλισμού, θα κάνει επίδειξη χρήσης διαφόρων υλικών ζωγραφικής της εταιρείας κατασκευής υλικών σχεδίου CRETACOLOR. Την διερμηνεία της παρουσίασης επιμελείται ο Γιάννης Αντωνάκης των φροντιστηρίων Galileo Galilei.

Kυριακή 29 Νοεμβρίου
15.00 μ.μ. – Αίθουσα Νehama
Mανώλης Φραγγίδης
Εργαστήριο: Δημιουργία comics· από την ιδέα στα καρέ.
Ένα εργαστήριο για τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας παραγωγής ενός κόμικ, από τον βραβευμένο εικαστικό, δημιουργό κόμικς και εκπαιδευτικό Φραγγίδη Μανώλη.

15.00 μ.μ. – Αίθουσα 19
Αλέξανδρος Παπαγιάγκου
Εργαστήριο: Making Manga
Την δεύτερη μέρα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με ελαφρώς πιο προχωρημένες τεχνικές σχεδιασμού Manga απ’ότι στο Metting Manga και θα συζητήσουν κάποιες βασικές δυσκολίες που προκύπτουν από τον σχεδιασμό Manga.

17.00 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
Μarko
Eργαστήριο: Παρατηρητικότητα και αφήγηση!
Ο προσκεκλημένος Γάλλος δημιουργός comics και animator προτείνει μια προσέγγιση δημιουργίας σκίτσου που πηγάζει από την παρατήρηση και την μνήμη.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου
20.00 μ.μ. – Αίθουσα Νehama
Προβολή: Tα 7 επιλεγμένα animation του φετινού T.I.S.F.F.
Ο Γιάννης Ζαχόπουλος και το AZA Video Cinema Club θα μας παρουσιάσουν μια επιλογή των καλύτερων φετινών συμμετοχών ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του 8ου Τ.Ι.S.F.F. (oι προβολές έγιναν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ). Μαζί του οι διακεκριμένοι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων Steve Woods (βραβείο BAFTA) και Marko.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου
19.00 μ.μ. – Αίθουσα Νehama
Εργαστήριο: Secrets of cosplay armor making
H βραβευμένη Ελληνίδα cosplayer Ηοro Von Kaida  θα σας δείξει όλα όσα χρειάζονται για να κατασκευάσετε τη δική σας πανοπλία και να φαίνεται αληθινή! Επίσης δε θα μπορούσαν να λείπουν από το εργαστήριο της και λίγα…όπλα! Ανακαλύψτε πως να τα κατασκευάσετε εντυπωσιακά και ασφαλή, με υλικά που μπορείτε να βρείτε δίπλα σας. Με την υποστήριξη του καταστήματος εμπορίας ειδών χόμπυ και μοντελισμού Art Time.

20.30 μ.μ.
Αποχαιρετιστήριο party!
Με μουσικές επιλογές απο εκλεκτούς d.j. αλλά και κλήρωση δώρων από τους φετινούς μας δωροθέτες: AS Company, Fantom Toys, Πάρε-Δώσε, Άγνωστη Καντάθ, ΠΙΝΟΚΙΟ, Jemma Press, Πρωτοπορία, Eκδόσεις Ίκαρος, University Studio Press κ.α.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.