Blog

ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ

Η 12η έκθεση του Comic N’ Play διοργανώθηκε στα πλαίσια των δράσεων για την «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014.

Η έκθεση αυτή, όπως και τις τρείς προηγούμενες χρονιές, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε τη συνέχεια ενός επιτυχούς θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, με δωδεκαετή συνεπή παρουσία και με ισάριθμες συνοδευτικές εκδόσεις/λευκώματα. Μάλιστα, ο κατάλογος της συγκεκριμένης έκθεσης, με εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Θεσσαλονικιός εικονογράφος Βασίλης Γκογκτζιλάς -τιμώμενος καλλιτέχνης της διοργάνωσης- αποτέλεσε ίσως την πιο πλούσια σε συμμετοχές έκθεση στα χρονικά του θεσμού. Την αφίσα της διοργάνωσης φιλοτέχνησε η δημιουργός Άλκηστις Καρουλή.

Στον χώρο του gaming, οπωσδήποτε εντύπωση προκάλεσε η διαδραστική μακέτα/παιχνίδι του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  αλλά και το τουρνουά μαχών, με μινιατούρες εμπνευσμένες από τον κόσμο φαντασίας του λογοτεχνικού βιβλίου/τηλεοπτικής σειράς «Το παιχνίδι του στέμματος» (Game of Thrones), με την αφορμή της φιλοξενίας του Will Simpson, του Iρλανδού δημιουργού κόμικς, του οποίου η πένα έπλασε τις εικόνες για τα κείμενα του συγγραφέα G. R. Martin. Toν χώρο του gaming ωστόσο, συμπληρώσαν με την συμμετοχή τους και άλλοι σύλλογοι παιχνιδιών, όπως ο  “Ωρίωνας” από την Καβάλα, η ομάδα “Dragon Tale” από Σέρρες, η ομάδα “Gamecraft” και η “Ομάδα Παιχνιδιών Ρόλων και Φαντασίας Θέρμης“.

Μια πιο ακαδημαϊκή ματιά στον κόσμο των κόμικς προσέφερε και ο Γάλλος καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Λωραίνης, Jean-Marc Leveratto, με την διάλεξη του με τίτλο «Το πάθος για τα κόμικς. Μια κοινωνιολογική μελέτη για την κουλτούρα των κόμικς και τις διακυβεύσεις της», στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ το team των καλεσμένων πλαισίωσαν και o δημιουργός Soloup, για την πανελλήνια πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του graphic novel του με τίτλο «Αϊβαλί» και ο αναγνωρισμένος σεναριογράφος  Τ. Αποστολίδης, με μια ομιλία με θέμα: «Τεχνική γραφής των σεναρίων μου».

Η διοργάνωση επέκτεινε τον πολύμορφο χαρακτήρα της με το προνόμιο της ειδικής προβολής των καλύτερων ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του “Be there: Corfu Animation festival”, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Βασίλη Κρουστάλλη και με την παράλληλη έκθεση έργων του δημιουργού Βασίλη Γκογκτζιλά, με τίτλο “Endless Possibilities”, στην γκαλερί Les Yper Yper. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του φεστιβάλ εκφράστηκε μέσα από την διοργάνωση βραδιάς Beaujolais nouveau – αφιερωμένη στις γεύσεις του φημισμένου γαλλικού κρασιού, τα έσοδα της οποίας διατέθησαν για την υποστήριξη των φιλανθρωπικών οργανώσεων «Σύλλογος Φίλων-Εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης» και «Γαλλικός Σύλλογος Αλληλοβοήθειας-Entraide».

Μια από τις σημαντικότερες τέλος προσθήκες στο «οπλοστάσιο» επικοινωνίας του Comic N’ Play ήταν η δημιουργια του παρόντος ιστοτόπου, γεγονός που βοήθησε στην καταγραφή και αρχειοθέτηση δράσεων που αφορούν στα ελληνικά κόμικς και τον χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.