Blog

Τα comics…που μιλούν!

Με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς πληροφορηθήκαμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για παιδιά δημοτικού, που ενδεχομένως μπορεί να ενδιαφέρει εκπαιδευτικούς και γονείς!

Πιο συγκεκριμένα, ο επώνυμος και παλαίμαχος της ελληνικής σκηνής των comics σεναριογράφος Tάσος Αποστολίδης και με την διοργανωτική υποστήριξη του εργαστηρίου ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ της Θεσσαλονίκης, έρχεται και μας προτείνει τέσσερα εγκεκριμένα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγραμματα υπό τον γενικό τίτλο “Τα κόμικς…που μιλούν” και τα οποία απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού!

Οι δαστηριότητες αυτές βασίζονται σε τέσσερα απο τα έργα comics που υπογράφει ο σπουδαίος αυτός Έλληνας σεναριογράφος και οι οποίες συνοπτικά έχουν ως εξής:

Α) ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ
Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι που βασίζεται στην ομότιτλη σειρά βιβλίων δραστηριοτήτων που σχεδίασε ο Τ. Αποστολίδης, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και εικονογράφους και εξοικειώνει τα παιδιά με την αφηγηση μέσω των πολυτροπικών κειμένων. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι συνεργάτες της “Ενδελέχειας” βοηθούν τα παιδιά με την χρήση των εντύπων αυτών να  αναπτύξουν την φαντασία και την παρατηριτικότητα τους, ενθαρρύνοντας συγχρόνως την καλλιέργεια της γραφής και της ζωγραφικής.
 
Β) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Και πάλι βασισμένο στο επιτυχημένο έργο comics του Τ. ΑποστολίδηΤήνελλα Καλλίνικε” (σε εικονογράφηση του Νάσου Βακάλη) και με αφορμή το γεγονός πως το 2016 είναι Ολυμπιακό έτος, μέσα απο τις σελίδες του comics αυτού οι μαθητές ξεναγούνται νοερά στην αρχαία πόλη της Ήλιδας και παρακολουθούν βήμα προς βήμα την διοργάνωση και διεξαγωγή της 87ης Ολυμπιάδας του 432 π.Χ. Οι δραστηριότητες που συνοδεύουν το βιβλίο έχουν ως στόχο να βοηθησουν το παιδί να κατανοήσει την έννοια του Ολυμπισμού.
 
Γ) ΣΥΝΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Βασισμένο στο 6τομο έργο που μας χάρισε η συνεργασία των δημιουργών των “κωμωδιών του Αριστοφάνη σε comics” (Τ. Αποστολίδης – Γ. Ακοκκαλίδης), ενός απο τα σημαντικότερα έργα στον χώρο των ελληνικών comics, το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί μια πρόταση για εναλλακτική βιωματική προσέγγιση του σπουδαίου αυτού έργου του Ομήρου, μέσα απο εικόνες, μουσική και θεατρικοποιημένες σκηνές.
 
Δ) ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ 
Απευθυνόμενη κυρίως προς τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δίνει το έναυσμα στους μαθητές να εξάγουν συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα απο την διασκεδαστική αφήγηση των μύθων, συνοδευόμενη απο εικόνες (απο την πένα του εξαιρετικού Κ. Βουτσά) και τραγούδι.
 
Εκτιμάται πως μέσα στα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι απο 4.500 μαθητές από 150 διαφορετικά σχολεία της χώρας έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα.
 
Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου  “ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ” μας εξηγούν πως κάθε δραστηριότητα έχει μέση διάρκεια περί τις δύο διδακτικές ώρες (90 λεπτά) και μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και δύο σχολικά τμήματα (60 μαθητές συνολικά), με δημιουργικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν ζωγραφική, τραγούδι, θεατρικοποιήσεις, προβολές και ομαδικά παιχνίδια. Το κόστος συμμετοχής ανά μαθητή κυμαίνεται στα 3 με 4 ευρώ, ενώ γίνονται και ειδικές συμφωνίες για σχολεία εκτός της πόλεως της Θεσσαλονίκης.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και για να “κλείσετε” εγκαίρως την ημερομηνία παρουσίασης κάποιου απο τα παραπάνω προγράμματα στο δικό σας σχολείο, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και εκπαιδευτικοί δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε απευθείας με την υπεύθυνο συντονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της “Ενδελέχειας” κα. Μαρία-Ιωάννα Χριστοφορίδου στα κάτωθι τηλέφωνα:
σταθερό: 2310 22 55 60   κινητό: 6982 27 13 27
ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
email:  endelecheia.edu@gmail.com
 
 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.