Blog

Απο τα “Εξάρχεια” στην Θεσσαλονίκη…μέσω Βρυξελλών!

H έκθεση του comic ‘n’ play, έχοντας την υποστήριξη και ενθάρρυνση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης προωθεί και αναδεικνύει την νέα εναλλακτική ευρωπαϊκή σκηνή των comics και δη την γαλλόφωνη. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής άλλωστε εντάσσεται και η πρόσκληση του φετινού Βέλγου καλεσμένου της διοργάνωσης, του 27χρονου Δημήτρη Μαστώρου, που όμως πέρασε την εφηβεία του στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Αποφοιτώντας από την σχολή comics του Saint Luc, ο Δ. Μαστώρος άρχισε να δουλεύει μια ιστορία η οποία πολύ σύντομα εξελίχθηκε στο album “Εξάρχεια-το πικρό νεράντζι“, σε συνεργασία με τον επίσης Βέλγο σεναριογράφο Nicolas Wouters. To άλμπουμ αυτό, μέσα απο τις 200 σελίδες του, που εμπεριέχουν συγκαλυμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία του δημιουργού, μας αφηγείται την ιστορία του Νίκου, ενός νεαρού παιδιού που μένει στο εξωτερικό  και επιστρέφει μετά απο καιρό στην παιδική του γειτονιά, τα Εξάρχεια των Αθηνών, για να περάσει μερικές μέρες στην θεία του Ναταλία, ιδιοκτήτρια ενός μπαρ κάπου στην Καλλιδρομίου. Αποφεύγοντας την γειτονιά στην αρχή, νιώθοντας πλέον πως βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον, υποχρεώνεται εν τέλει να κάτσει παραπάνω εξαιτίας ορισμένων προβλημάτων:

ο θείος του νοσηλεύεται και έτσι πρέπει να βοηθήσει την θεία του στο μαγαζί, ενώ το διαμέρισμα που νοικιάζουν έχει καταληφθεί απο μετανάστες και ο παιδικός φίλος του ο Τζίμπης, που ασχολείται με το αυτοοργανωμένο πάρκο της Ναυαρίνου, του ζητάει να ζωγραφίσει έναν τοίχο στην παιδική χαρά…

Σιγά-σιγά ξαναβρίσκει την καθημερινότητα των Εξαρχείων, την αγωνιστικότητα και την εκρηκτική ατμόσφαιρα τους. Ο Νίκος γίνεται λοιπόν η αφορμή να ακολουθήσουμε διάφορους πρωταγωνιστές, γέρους, παιδιά, μετανάστες, πληγωμένα σκυλιά και να απεικονιστεί έτσι ένα καλοκαίρι στην τσιμεντούπολη.

Το άλμπουμ “Eξάρχεια-L’ orange amere” είναι διαθέσιμο αυτή την στιγμή μόνο στην γαλλική γλώσσα μέσω των εκδόσεων Futuropolis. H διοργάνωση του comic ‘n’ play είναι το πρώτο φεστιβάλ που προσκαλεί τον ελληνικής καταγωγής δημιουργό να μιλήσει για το έργο του στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσπαθεί να αποστασιωποιηθεί απο το μωσαϊκό καταστάσεων που συναποτελούν την καθημερινότητα της γειτονιάς των Εξαρχείων, δίνωντας έτσι στον αναγνώστη την ευκαιρία να καταλάβει την πολυσύνθετη και γεμάτο αντιθέσεις γειτονιά, δίχως όμως να αποδίδονται ευθύνες σε κανέναν για τα αρνητικά κλισέ με τα οποία αυτή έχει συνδεθεί μέσω των Μ.Μ.Ε. Πρόκειται δηλαδή για ένα κόμικς που θα αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στον αναγνώστη, όπως ακριβώς και το νεράντζι, απο το οποίο είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του έργου.

Ο Δημήτρης Μαστώρος θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 15ης διοργάνωσης του comic ‘n’ play το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, για να παρουσιάσει το έργο του στο κοινό της Θεσσαλονίκης και να υπογράψει αντίτυπα αυτού για τους φίλους της 9ης τέχνης.

Βιογραφικό του δημιουργού μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.