Blog

Σχολική ξενάγηση: Η άλωση της Θεσσαλονίκης απο τους Σαρακηνούς.

Για μαθητές όλων των τάξεων, αλλά και για ενήλικες

Απο την αρχή της ιδρύσεως της τα τείχη της πόλης της Θεσσαλονίκης την προστάτευσαν αποτελεσματικά απ’ όλες τις απειλές. Για περισσότερο από 1.200 χρόνια διάφοροι στρατοί, κατά τις περιόδους εμφυλίων πολέμων και βαρβαρικών επιδρομών (από Γαλάτες, Γότθους, Σλάβους και Άβαρους), έφτασαν μέχρι έξω ακριβώς από τις πύλες της πόλης, αλλά δεν κατάφεραν να την κυριεύσουν.

Πως λοιπόν μια πειρατική αρμάδα Σαρακηνών πέτυχε εκεί που απέτυχαν ολόκληροι στρατοί; Η φετινή παρουσίαση του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. “ρίχνει φως” σε μια άγνωστη πτυχή της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και με βάση την γραπτή μαρτυρία του καλόγερου Ιωάννη Καμινιάτη και τα τεκμήρια των αρχαιολογικών ανασκαφών αποδίδει, όσο πιο πιστά γίνεται, την πιο κρίσιμη στιγμή της πολιορκίας, με ένα εντυπωσιακό επιτραπέζιο παιχνίδι με μινιατούρες.

Ελάτε λοιπόν και στην φετινή χρονομηχανή του Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. και προσπαθήστε μαζί μας να υπερασπισθείτε την Θεσσαλονίκη μας από την βαρβαρική επιδρομή των Σαρακηνών πειρατών το καλοκαίρι του 904 μ.Χ. και ας δούμε μαζί με αυτόν τον τρόπο «ζωντανά», τις παραλήψεις και τα λάθη που έγιναν από μέρους των υπερασπιστών για να οδηγηθούμε στην ιστορική τραγική κατάληξη.

Παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δούν απο κοντά μια αληθινή αλυσωτή πανοπλία Βυζαντινού ιππότη της εποχής εκείνης, ιδιοκατασκευή του ερευνητή Νίκου Κουζίνη.

12 – 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 | 09.30 – 13.30 & 17.00 – 20.00 
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια παρουσίασης: 25 λεπτά
Αριθμός θέσεων: έως 40
Ελεύθερη συμμετοχή
Επιμέλεια κειμένων: Σωτήριος Χριστοδούλου 
Eπιμέλεια μακέτας: Δημήτριος Γκαγκανης, Σάκης Θεοδώρου, Νικόλαος Π. Δαλαμπύρας, Sergo Badoian
Παρουσίαση: Σωτήριος Χριστοδούλου, Νικόλαος Π. Δαλαμπύρας, Σάββας Πετρίδης

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.