Blog

Το 3ο Τhessaloniki Animation Festival (Τ.A.F.) είναι γεγονός!

To T.A.F. (Thessaloniki Animation Festival) έχει έρθει στην Θεσσαλονίκη από το 2015 και μαζί του έφερε και την τέχνη του animation στα καλύτερα της στο κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Με περισσότερες από 1.400 ταινίες μικρού μήκους Animation, που κάθε φορά κατατίθενται με σκοπό να επιλεγούν οι καλύτερες ανάμεσα τους και να προβληθούν στο Festival, να διαγωνιστούν και να βραβευθούν από την κριτική επιτροπή. Το TAF πέρυσι υποδέχθηκε περισσότερους από 2,000 επισκέπτες, με το 90% αυτών να είναι νέοι. Το αγκάλιασαν τα μέσα ενημέρωσης με 120 άρθρα σε τοπικά και εθνικά μέσα, TV, Radio, εφημερίδες και internet. Πρόκειται για το μοναδικό Animation Festival στην Θεσσαλονίκη και το 2ο σε μέγεθος στην Ελλάδα.

To Festival το διοργανώνει η Αστική μη Κερδοσκοπική οργάνωση AddArt, που έχει ως αντικείμενο της την συνεισφορά και προώθηση του πολιτισμού. Για να πετύχει τους στόχους της η AddArt διοργανώνει ποικίλες δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου όπως εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και φεστιβάλ, με επίκεντρο τις εικαστικές, οπτικοακουστικές και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη, ασχολείται με νέες τεχνολογίες (augmented reality κ.α.), σχεδιάζει εκπαιδευτικά παιχνίδια, δημιουργεί κόμικς, animations, films, ντοκιμαντέρ και γενικά “προσθέτει” τέχνη σε ποικίλες συνεργασίες με φορείς και άλλες οργανώσεις ή εταιρίες. Επιπλέον, η AddArt προχωρεί σε εκδόσεις και παρουσιάσεις των έργων που ολοκληρώνονται στη διάρκεια των δράσεών της με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή διάχυση και την προώθηση του μηνύματος της πολιτιστικής δημιουργίας.

Το 3ο Thessaloniki Animation Festival (TAF) διοργανώνεται από την AddArt με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων & το τμήμα Πολιτισμού και την πολύτιμη στήριξη του ιδρύματος “Heinrich-Böll-Stiftung” στον ιστορικό κεντρικό κινηματογράφο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ” με προβολές animation από όλο τον κόσμο και την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσει τις ομιλίες και εργαστήρια της διοργάνωσης, από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017.

Οι καλεσμένοι του TAF για το 2017 είναι :

  • Ο Γιάννης Ζουγανέλης, που δεν χρειάζεται συστάσεις, για να μοιραστεί μαζί μας στο Master Class που θα δώσει για το Voice Acting, δηλαδή τα μυστικά της υποκριτικής φωνής, χάρη στην εμπειρία που διαθέτει από την συμμετοχή του σε πολλές ταινίες animation.
  • Ο Θάνος Γιουβανούδης,ένας από τους clean up & in between animator στην τελευταία ταινία από τα Studio Ghibli, το “RED TURTLE”, όπου και θα δώσει Master Class.
  • Ο πολυβραβευμένος Γερμανός animator Gerhard Funk, όπου και θα μιλήσει για τις δικές του μικρού μήκους ταινίες και παραγωγές.
  •  Ο Χρήστος Παπαδρεόπουλος, αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος animator της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παρουσιάσει την δική του σκοπιά στην τέχνη του animation σε ένα ακόμα Master Class. 
  • Τέλος οι Chloé Alliez & Violette Delvoye από το Βέλγιο, όπου θα έρθουν να μοιραστούν την τέχνη τους στο Stop Motion Animation και να κάνουν μια μικρή παραγωγή ενός επεισοδίου της σειράς που γυρίζουν, γυρίζοντας και οι ίδιες την Ευρώπη σε μορφή WorkShop.

Στο TAF θα διεξαχθεί διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μήκους, με βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες.

Αφιερώματα που θα συνοδεύουν το διαγωνιστικό :

  • Τα Ελληνικά: Ένα special section όπου θα προβληθούν Ελληνικά animation και θα διαγωνιστούν για να αναδειχθεί η καλύτερη Ελληνική παραγωγή στην τέχνη του animation.
  • Human Rights Animated: Με την στήριξη του ιδρύματος “Heinrich-Böll-Stiftung” GR και του δικτύου “Select Respect”, θα επιλεχθούν και θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους animation με βασική θεματολογία τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την διαφορετικότητα, όπου και το Δίκτυο “Select Respect” θα βραβεύσει ένα από αυτά με την μνεία “SELECT RESPECT.
  • Το Festival Balkanima από την Σερβία στην Ελλάδα: Το TAF προσκάλεσε το Balkanima, ένα από τα μεγαλύτερα Animation Festival της Σερβίας, το οποίο μας κάνει την τιμή να μας στείλει ένα πολύ εντυπωσιακό Σερβικό πανόραμα από ταινίες μικρού μήκους animation.

Άλλες δράσεις και εργαστήρια :

  • Προβολή και εργαστήριο για παιδιά την Κυριακή 22 Οκτωβρίου το πρωί από τον δημιουργό Γιάννη Τεξή: Δημιούργησε τον δικό σου χαρακτήρα από πλαστελίνες σε ένα διαδραστικό εργαστήριο για χαρακτήρες animation από τον animator Γιάννη Τεξή. Στη συνέχεια θα γίνει προβολή animation χωρίς λόγια, με διασκεδαστικά αλλά και κοινωνικά μηνύματα για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ.
  • Workshop Stop Motion δημιουργίας ενός ολόκληρου επεισοδίου μαζί με τις Βελγίδες παραγωγούς animation Chloé Alliez & Violette Delvoye. Το όμορφο project τους “World in (STOP) Motion” είναι μια περιφερόμενη παραγωγή σειράς stop motion animation σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα μας κάνουν την τιμή να βρίσκονται τις ημερομηνίες του Festival στην Θεσσαλονίκη και να ολοκληρώσουν την παραγωγή ενός από τα επεισόδια της σειράς τους  κατά την διάρκεια του Festival, στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης!
  • Body Painting Animation Creations by Oly Lazou: ένα workshop αφιερωμένο στην τέχνη του Body Painting και την μεταμόρφωση ενός μοντέλου σε χαρακτήρα εμπνευσμένο από την τέχνη του animation μπροστά σε ζωντανό κοινό!

Παράλληλες δράσεις:

· Πάρτυ έναρξης του TAF  την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 22:30 στο Δέντρο στο Bar (Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 25)

Οποιοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν για να ενταχθούν στην ομάδα εθελοντών μας παρακαλούνται να επικοινωνήσουν εγκαίρως στο addartngo@gmail.com

Websites και Online πληροφορίες στα : www.tafestival.gr,  www.facebook.com/addart.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.