Blog

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ

Η 16η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic’n Play 2017, με τίτλο «Αστροναύτες», πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2001, το Comic N’ Play κατόρθωσε να αποτελεί ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης, καθιστώντας την έτσι ως τη μακροβιότερη έκθεση κόμικς στη χώρα μας. Στην έκθεση συμμετέχουν δημιουργοί απ’ όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών, έμπειροι και πρωτοεμφανιζόμενοι. Πρόκειται για μια πολύμορφη εκδήλωση γεμάτη κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια, bazaar ελληνικών, ξενόγλωσσων και μεταχειρισμένων εκδόσεων κόμικς, έκθεση αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, αλλά και πρωτοτύπων έργων, εργαστήρια και επιτραπέζια παιχνίδια με διαγωνισμούς με έπαθλα για τους επισκέπτες. 

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτέλεσε και την αρχή κάποιων καινοτομιών, που σκοπό είχαν να αναβαθμίσουν το εικαστικό της περιεχόμενο. Έτσι, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας επιτροπής αποτελούμενης απο 5 άτομα (Π. Χριστούλιας, Τ. Ζαφειριάδης, Σ. Κιουτσιούκης, Π. Κρητικός και Ν. Δαλαμπύρας), η οποία θα φρόντιζε να ενθαρρύνει τη δημιουργική διαδικασία μέσα από συνθήκες ευγενούς ανταγωνισμού και να προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για τους δημιουργούς που συμμετέχουν ώστε να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, θα επιχειρούσε να συνδυάσει το έργο νέων καλλιτεχνών με εκείνο καταξιωμένων δημιουργών του χώρου, ώστε να δίνεται στον επισκέπτη μια όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα των σύγχρονων ελληνικών κόμικς, η οποία θα συνδυάζει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς των νέων δημιουργών με το ταλέντο έμπειρων καλλιτεχνών. Επιπλέον, αντικειμενικές συνθήκες όπως ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών και ο περιορισμένος διαθέσιμος εκθεσιακός χώρος, οδήγησαν την διοργανωτική επιτροπή του Comic N’ Play να προχωρήσει στη σύνθεση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, ώστε να κρατηθούν οι «ισορροπίες» και να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Για την συγκεκριμένη διοργάνωση επιλέχθηκε ως τιμώμενη καλλιτέχνις η Έφη Θεωδοροπούλου, η οποία φιλοτέχνησε και την κεντρική αφίσα της διοργάνωσης, ενώ η ομότιτλη ανθολογία που προέκυψε ήταν εξ’ ολοκλήρου έγχρωμη.

Οι προσκεκλημένοι δημιουργοί της συγκεκριμένης διοργάνωσης συστήθηκαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για τη γαλλίδα Cecile Bidault, (L’Ecorce des Choses) και τον επίσης Γάλλο Sylvain Mazas (Ce Livre Devrait me Permettre de Résoudre le Conflit au Proche-Orient, d’Avoir mon Diplôme et de Trouver une Femme), δύο δημιουργούς με ιδιαίτερα προσωπικό και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό ύφος.

Στο κομμάτι του gaming ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με μια πρωτότυπη ιστορική θεματική που ταξίδεψε μαθητές, συνοδούς εκπαιδευτικούς αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες στις μακρυνές Ινδίες και στο αποτύπωμα της ελληνικής κουλτούρας στην ασιατική ήπειρο, μέσα από την ιστορία των βασίλειων των επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου

Πλούσιο ήταν επίσης και το πρόγραμμα δημιουργικών εργαστηρίων που πλαισίωσαν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς επίσης διευρύνθηκε περαιτέρω και η σχέση του φεστιβάλ με το χόμπι του cosplay, εμπλέκοντας ουσιαστικά στην διοργάνωση τους δημιουργούς του συγκεκριμένου χόμπι. Η διοργάνωση όμως δεν περιορίστηκε μονάχα στο να εμπλουτίσει το ωρολόγιο καθ’ αυτού πρόγραμμα της. Η διοργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, συνειδητοποιώντας τις ανάγκες των επαγγελματιών και άλλων καλεσμένων της διοργάνωσης, που κάθε χρόνο επισκέπτονται την πόλη της Θεσσαλονίκης με αφορμή την συγκεκριμένη έκθεση, έκανε και μια γενναία προσπάθεια προς την ουσιαστική ψυχαγωγία των ανθρώπων αυτών κατά τις υπόλοιπες ώρες, οργανωνόντας μια σειρά από μουσικές βραδιές σε γνωστά στέκια της πόλης!

Tέλος, ένα βασικό πρόβλημα χρόνων της διοργάνωσης επιχειρήθηκε να επιλυθεί με τον συντονισμό ομάδας εθελοντών που βοηθήσαν ουσιαστικά στην ομαλή διεκπαιρέωση της διοργάνωσης! Το Comic N’ Play ήταν επιτέλους ένα φεστιβάλ στο οποίο εμπλέκονταν μια ομάδα επαγγελματιών που αναλαμβάναν συντονισμένα και με συνέπεια, ο καθένας στο δικό του χώρο, την ομαλή διεκπαιρέωση όλων των απαιτήσεων που έχει μια διοργάνωση αυτού του βεληνεκούς.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.