Blog

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Η 19η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic Ν’ Play υπήρξε διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες για διάφορους λόγους, αλλά ο σημαντικότερος ήταν οι πρωτοφανείς υγειονομικές συγκυρίες της εποχής, που δημιουργήσαν νέες προκλήσεις στις οποίες ήταν επόμενο πως έπρεπε να προσαρμοστούμε και να ανταποκριθούμε.

Έτσι, αποφασίστηκε η εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακή διεξαγωγή της διοργάνωσης μας για το έτος 2020, δημιουργώντας μια πλατφόρμα εικονικής περιήγησης. Φυσικά, ο πλούσιος πολυμορφικός χαρακτήρας του Comic NPlay θα ήταν αδύνατον να συμπεριληφθεί μέσα σε μια ψηφιακή εφαρμογή και η εμπειρία της συμμετοχής και αλληλεπίδρασης μεταξύ δημιουργών, επισκεπτών και επαγγελματιών του χώρου θα ήταν αδύνατον να αντικατασταθούν από ένα περιβάλλον διαδραστικής εικονικής περιήγησης. Ωστόσο, σκοπός του Comic NPlay  ήταν και εξακολουθεί να είναι η επαφή του αναγνωστικού κοινού των κόμικς με πρωτότυπα έργα, αλλά και να θέτει τους δημιουργούς αντιμέτωπους με προβληματισμούς της εποχής μας. Μέσα λοιπόν σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούσε ένα κλίμα περιορισμού και φοβίας, επιλέξαμε να δώσουμε στους δημιουργούς κόμικς άλλη μια ευκαιρία για δημιουργική απόδραση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση κόμικς που πλαισίωσε το Comic N’ Play 2020 είχε ως κεντρικό τίτλο ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ο οποίος έδωσε, όπως και κάθε χρόνο, το θεματικό στίγμα της διοργάνωσης, που ήταν αυτό της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Τα έργα των 25 δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν, συμπεριλήφθηκαν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες του ιστοτόπου μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και τα έργα της φιλοξενούμενης έκθεσης ΤΩΡΑ ΜΕΝΩ ΠΙΑ ΕΔΩ, σε μια προσπάθεια μας για μια εναλλακτική αφήγηση για τις διαπολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν από την μετανάστευση. Τιμώμενη καλλιτέχνης της εκδήλωσης ήταν η Θεσσαλονικιά δημιουργός κόμικς και εικονογράφος Δήμητρα Καζή.

Η διοργάνωση πρωτοτύπησε με την έννοια του ότι ήταν η μοναδική καλλιτεχνική διοργάνωση, σε πανελλήνιο επίπεδο, για την οποία δημιουργήθηκε ένα εξ’ ολοκλήρου αυθεντικό εικονικό περιβάλλον περιήγησης, μέσα στο οποίο ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μας μπορούσε να θαυμάσει τις πρωτότυπες δημιουργίες των συμμετεχόντων. Τον σχεδιασμό της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας την ανέλαβε ο σχεδιαστής προγραμμάτων Σαμαρινόπουλος Χρήστος και ως επίσημη ημερομηνία “εγκαινίων” της ψηφιακής μας έκθεσης είχε οριστεί η Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Η έκθεση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ActionAid στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος CIAK MigrACTION! για την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενώ υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά από τον ραδιοφωνικό σταθμό FM 1055 Rock της Θεσσαλονίκης.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.