Blog

ΤΑ ΕΙΚΟΣΑΧΡΟΝΑ

Η 20η έκθεση του Comic Ν’ Play πραγματοποιήθηκε στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Γ΄ του ΟΛΘ, υπό τον επετειακό τίτλο «Τα 20χρονα», δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης να συναντηθεί με τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια και να προμηθευτεί βιβλία και δώρα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς.

Κατ’ εξαίρεση στην συνήθη πρακτική της ανοικτής προσκλήσεως, λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης, η εκδοτική Ένατη Διάσταση, που είχε για μια ακόμη φορά την επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης, απευθύνθηκε στοχευμένα σε τριάντα Έλληνες και πέντε ξένους καλλιτέχνες, που κατά το παρελθόν είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση, ζητώντας τους να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιστορίες για να τιμήσουν τα 20α «γενέθλια» της μακροβιότερης έκθεσης κόμικς στη χώρα μας! Παράλληλα η κα. Μ. Πάσχου, εκπροσωπώντας το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που επί σειρά ετών υπήρξε ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης και ο κ. Γ. Κατσάγγελος, εκπροσωπώντας τον θεσμό της Φοιτητικής Εβδομάδος του Α.Π.Θ., προλογίσανε την ομότιτλη ανθολογία με κείμενα-χαιρετισμούς.

Ανάμεσα στ’ άλλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αφίσες και επιλεγμένο φωτογραφικό και άλλο υλικό από το πλούσιο αρχείο της διοργάνωσης, ενώ τιμώμενος καλλιτέχνης της διοργάνωσης επιλέχθηκε να είναι ο δημιουργός κόμικς και εικονογράφος Νίκος Καμπασελέ από την Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά πενήντα και πλέον νέων -και όχι μόνο- Ελλήνων δημιουργών κόμικς στον χώρο των αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, αλλά και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα χόμπι του origami (Χάρτινος Κόσμος), του cosplay, του bodypainting (τμήμα αισθητικής και μακιγιάζ των Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ), της βαφής μινιατούρας, αλλά και να ψυχαγωγηθούν, είτε με τα επιτραπέζια παιχνίδια που διοργανώσαν οι συμμετέχοντες σύλλογοι και ομάδες (ΕΣΦΙΠΣ, Dragon Tale, Go.Roleplay, Goblins on Board και Greek Tolkien Society-The Prancing Pony), είτε να απασχοληθούν δημιουργικά με τα δωρεάν εργαστήρια που προσέφερε δυναμικά η «Παιδική Γωνία» της διοργάνωσης, με την επιμέλεια του Γραμματοχυμού.

Στις παράλληλες δράσεις για την φετινή διοργάνωση, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο σχεδίασης επιτραπέζιων παιχνιδιών υπό την επιμέλεια των Goblins on Board (https://www.goblinsonboard.com/), που παρουσιάσαν και το επίσημο επιτραπέζιο παιχνίδι της διοργάνωσης “Γίνε κι Εσύ Διοργανωτής” (βασισμένο σε ιδέα του Ν. Δαλαμπύρα), ενώ τo Σάββατο 3 Δεκεμβρίου οι stand up κωμικοί Γ. Βαβούρας, Σοφία Βογιατζή, Παύλος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Χαριζάνης παρουσιάσαν την διαδραστικού χαρακτήρα παράσταση Comic N’ Cthulhu,  μια ξεκαρδιστική εισαγωγή στον κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων με αφηγητή τον d.m. Νικόλαο Μπαμπάση, βετεράνο συμμετέχοντα/εθελοντή του Comic N’ Play.

Οι εορτασμοί για τα 20 χρόνια του Comic NPlay ολοκληρωθήκαν με μια δωρεάν ροκ συναυλία στο Eightball Club (Πίνδου 1, Λαδάδικα) την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή του συγκροτήματος Silvernite (https://www.facebook.com/silverniteofficial/), για τους φίλους του retro ‘80s ήχου και με guest καλεσμένους το συγκρότημα Oceandvst (https://oceandvstmusic.com/), που παρουσιάσαν σε πανελλήνια πρώτη το μουσικό τους single με τίτλο NME!

Για μια ακόμη φορά, το Comic N’Play, πιστό στο εκπαιδευτικό του όραμα, οργάνωσε ξεναγήσεις σχολικών τμημάτων όλων των βαθμίδων την ημέρα των εγκαινίων της διοργάνωσης (Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου), ενώ το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια πολύ πρωτότυπη βιβλιοπαρουσίαση του τίτλου Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς (της δικηγόρου Ελ. Δαλαμπύρα / Εκδόσεις Ένατη Διάσταση), σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα Playback Θέατρο Ηχώ.

Το Comic N’ Play τέλος, υποστήριξε την έκθεση πρωτοτύπων έργων του δημιουργού κόμικς Σ. Κιουτσιούκη με τίτλο «Χμ…Πολύ Πρωτότυπο!» στο πατάρι του μπαρ ΛΟΥΞ στο Μπεζεστένι, Μιλτιάδη Κουντουρά 5. Τα εγκαίνια της παράλληλης αυτής εκδήλωσης έγιναν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και τα έργα είχαν περιεχόμενο αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους.

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Ι.ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, ενώ υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Plus Radio 102,6 ,  Love 106,5 και We Radio 89,4.

Επίσημος χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ Comic N’ Play ήταν και πάλι ο ραδιοφωνικός σταθμός FM 1055 Rock της Θεσσαλονίκης!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.