Blog

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ! Η βιβλιοπαρουσίαση ενός σπουδαίου έργου στον χώρο των ελληνικών κόμικς.

Αποτελεί πλέον γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η κίνηση στον χώρο των ελληνικών εκδόσεων κόμικς, τόσο των αυτοεκδόσεων, όσο και των πιο επίσημων, έχει αυξηθεί σε βαθμό τέτοιο που είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και για κάποιον που δηλώνει λάτρης του χώρου, να παρακολουθεί  όλες τις νέες κυκλοφορίες. Και σ’ αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός πως η ποιότητα των έργων που δημοσιεύονται είναι πλέον στην πλειονότητα τους άρτιες, τόσο από πλευράς σχεδίου, όσο και απο πλευράς σεναρίου. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς κάποιο έργο που πραγματικά να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα…

Ένα έργο λοιπόν που θεωρούμε πως ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα είναι η εικονογραφημένη βιογραφία του φιλοσόφου Αριστοτέλη από τους βετεράνους δημιουργούς κόμικς Τάσο Αποστολίδη και Αλέκο Παπαδάτο, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 από τις εκδόσεις Ίκαρος και ήδη προγραμματίζεται η κυκλοφορία του και σε 8 ξένες γλώσσες!

Φυσικά, τα ονόματα των δύο αυτών δημιουργών δεν είναι άγνωστα σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο των ελληνικών κόμικς, καθώς έχουν στο ενεργητικό τους λαμπρή βιβλιογραφία γεμάτη με διακρίσεις. Το γεγονός όμως οτι κλήθηκαν για πρώτη φορά να συνδράμουν δημιουργικά, εύλογα θα δημιουργούσε ανυπομονησία, αλλά και υψηλές προσδοκίες από το αναγνωστικό κοινό που τους εμπιστεύεται εδώ και χρόνια. Πράγματι λοιπόν, οι δύο ταλαντούχοι δημιουργοί καταφέραν και πάλι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ολοκληρώνοντας το δύσκολο έργο του να συμπυκνώσουν μόνο μέσα σε 224 σελίδες την ζωή και το έργο ενός ανθρώπου που υπήρξε θέσφατο για την φιλοσοφία και την επιστήμη επί χιλιάδες χρόνια!

Μέσα από τις σελίδες αυτού του κόμικς, ο αναγνώστης, χωρίς να βρίσκεται αντιμέτωπος με ηθικοπλαστικές εξιδανικεύσεις, παρακολουθεί την πορεία της ζωής του Σταγειρίτη φιλοσόφου  με έναν τρόπο που τον τοποθετεί μέσα στον τόπο και τον χρόνο όπου έδρασε, εκλαϊκεύοντας τις βασικές αρχές και έννοιες της σκέψης του. Μαέστροι της πένας του σεναρίου και της σκιτσογραφίας, οι δυο δημιουργοί μας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και ακριβής αναπαράσταση της εποχής όπου έζησε και έδρασε, αναμεμειγμένες με τις απαραίτητες πινελιές χιούμορ, ώστε το κόμικς Αριστοτέλης να παραμένει μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη αναγνωστική εμπειρία. Δεν είναι λοιπόν διόλου περίεργο που το έργο αυτό θα μεταφραστεί και από τον κολοσσό των εκδόσεων κόμικς, την εταιρεία Dargaud (επίσημη εκδοτική του ήρωα Αστερίξ), στην γαλλική γλώσσα, αποτελώντας έτσι το πρώτο ελληνικό έργο κόμικς που απολαμβάνει αυτής της αποδοχής!

Για την εξαιρετική αυτή έκδοση θα μιλήσουν οι δύο δημιουργοί στα πλαίσια μιας εκδήλωσης  βιβλιοπαρουσίασης που διοργανώνεται στα πλαίσια της επερχόμενης 19ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης (4 έως 7 Μαΐου), στην αίθουσα Cosmos του περιπτέρου 13, την Κυριακή 7 Μαΐου στις 16.00. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο εκδότης της Ένατης Διάστασης Νίκος Δαλαμπύρας, ενώ την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Αναστασία Γρηγοριάδου (FM EΡΤ3 958).

Οι δημιουργοί θα υπογράφουν αντίτυπα του έργου τους με το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.