Blog

Σε νέο χώρο και με τιμώμενη χώρα την Ιταλία επιστρέφει δυναμικά το φετινό Comicdom Αθηνών!

Το φεστιβάλ κόμικς Comicdom της Αθήνας επιστρέφει για τη 17η διοργάνωσή του, από την Παρασκευή 12 ως την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τιμώμενη χώρα την Ιταλία!

Το φετινό πρόγραμμα της ανοιξιάτικης αυτής διοργάνωσης αφιερωμένης στην ένατη τέχνη το πλαισιώνουν συνολικά 170 δημιουργοί και εικονογράφοι κόμικς, εκθέσεις διεθνών και ελληνικών κόμικς και εικονογραφήσεων, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι, προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκδηλώσεις σκίτσου, διαγωνισμός cosplay, η τελετή απονομής των Ελληνικων Βραβείων Κόμικς, και φυσικά σχετικές ομιλίες και πάνελ.

Τιμώμενη χώρα του φετινού φεστιβάλ είναι η Ιταλία, μια ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλη παράδοση και εκδοτική παραγωγή στον χώρο των κόμικς. Έτσι, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Comicdom CON Athens 2023 φιλοξενεί δύο σημαντικές εκθέσεις και έναν σπουδαίο διεθνή καλεσμένο: η έκθεση “Calvino Immaginario – Οι φανταστικοί κόσμοι του Italo Calvino” είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Italo Calvino (1923), ενός από τους πιο διάσημους Ιταλούς συγγραφείς, δοκιμιογράφους και δημοσιογράφους. Στην πολύπλευρη αυτή έκθεση κόμικς, με εικονογραφήσεις εμπνευσμένες από την πένα του διάσημου συγγραφέα συμμετέχουν διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Giorgio Cavazzano, Sara Colaone, Lorenzo Mattotti και ο Vittorio Giardino. Η έκθεση αυτή μάλιστα, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της – εκτός Ιταλίας – στην Αθήνα, πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο ταξίδι της.

Στην 2η έκθεση με θεματικό τίτλο “Fumetti dal Mare (Κόμικς από τη θάλασσα)”, έξι διεθνείς καλλιτέχνες, οι Shpend Bengu (Αλβανία), Gianluca Costantini (Ιταλία), Gogo (Ελλάδα), Thomas Gilbert (Γαλλία), Roberta (Joe1) Muci (Ιταλία) και Marco Paschetta (Ιταλία), παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το θαλασσινό στοιχείο.

Όσον αφορά στον ξένο επίτιμο προσκεκλημένο, ο Ιταλός Tito Faraci θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς συγγραφείς κόμικς μιας και τα έργα του έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, όπου έχουν εκδοθεί αμέτρητα έργα του. Στην πλούσια καριέρα του, έχει αφήσει το στίγμα του σε αρχετυπικά ιταλικά κόμικς, όπως ο Dylan Dog, ο Tex, ο Diabolik, ο Magico, ο Vento και ο Zagor, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους Ιταλούς συγγραφείς που ασχολήθηκε με αμερικανικούς χαρακτήρες κόμικς, όπως ο Spider-Man, ο Daredevil και ο Captain America. Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο φεστιβάλ Comicdom o Tito Faraci θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο, όπου θα δοθεί και η ευκαιρία για την συνάντηση του με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Τρείς επιπλέον εκθέσεις όμως, με πιο ελληνικό χρώμα θα πλαισιώσουν την φετινή διοργάνωση. Αυτές είναι:
α) η έκθεση εικονογράφησης LGBT Art – Η Άνθηση της Εγχώριας Queer Εικονογράφησης, όπου 14 εγχώριοι καλλιτέχνες, οι Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Γαβαλάς, Ντέννις Γιατράς, Γώγου, Μιχάλης Διαλυνάς, Αύγουστος Κανάκης, Δημήτρης Κάσδαγλης, Θεμιστοκλής Λιονέτης, Σμαράγδα Μάγκου, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Αριάδνη Τζουνάκου, Degphilip, Harry Saxon και Steve Stivaktis, θα παρουσιάζουν ισάριθμα έργα με κοινή θεματική, αλλά ελεύθερο θέμα, μιλώντας για την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, την αποδοχή και την υποκειμενικότητα της ταυτότητας, β) η έκθεση έργων της Αγγελικής Σαλαμαλίκης, που φιλοτέχνησε και το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης και τέλος, γ) οι δύο ψηφιακές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics – comicsmuseum.gr και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό και μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωησης. Πρόκειται για τις εικονογραφήσεις της έκθεσης 10 Χρόνια «Σχεδία», η οποία συγκεντρώνει τα έργα που προσέφεραν αφιλοκερδώς καταξιωμένοι έλληνες εικονογράφοι και δημιουργοί comics στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και για την έκθεση Κλασσικά Εικονογραφημένα: Οι Αθάνατες Ελληνικές Δημιουργίες, στην οποία παρουσιάζονται δείγματα από τα ελληνικά comics που φιλοξένησε η εν λόγω ιστορική περιοδική σειρά κόμικς, στο πλαίσιο της θεματικής «Από τη Μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδος», για την απόδοση των οποίων δούλεψαν επιφανείς Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες, όπως μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Βακαλό, ο Μποστ, ο Κώστας Γραμματόπουλος, και ο Νίκος Καστανάκης.

Το Comicdom CON AThens  φέτος εγκαινιάζει και το θεσμό της Agora, μέσω του οποίου έλληνες δημιουργοί και εκδότες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές εκδοτικές αγορές όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, αποσκοπώντας στην εξωστρέφεια και την πιθανή διεθνή πορεία ελληνικών εκδόσεων και καλλιτεχνών.

Τέλος, το ήδη  «φορτωμένο» πρόγραμμα της διοργάνωσης συμπληρώνουν η τελετή απονομής  των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κόμικς), ο γνωστός διαγωνισμός cosplay και μια σειρά προβολών κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ animation Animasyros.

Η διοργάνωση, που είναι με ελεύθερη είσοδος, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 12 Μαΐου έως και την Κυριακή 14 Μαΐου και ώρες 11:00 έως 21:30. Φέτος θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), έναν χώρο γνώριμο στους βετεράνους φίλους των κόμικς χάρη στα θρυλικά φεστιβάλ κόμικς περασμένων δεκαετιών του περιοδικού Βαβέλ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.comicdom-con.gr/

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.